Vi älskar äpplen!

Äpplen på äppelträdsgren - allmänt om äpplen

Äpple äts i nästan hela världen. Det är gott och nyttigt, och många välfärdssjukdomar motverkas av äpple tack vare dess många hälsosamma ämnen.

Trädgårdsapeln, Malus domestica, hör till växtfamiljen rosväxter. Äpplen har odlats i flera tusen år i stora delar av världen, men trädet behöver en svalare vinterperiod och odlas därför inte nära ekvatorn. Det finns tusentals sorter. Vi brukar dela upp dem i sommaräpplen, höstäpplen och vinteräpplen beroende på när de mognar. Sorternas smaker – sötma, syra och arom – och andra egenskaper skiljer sig åt mycket.

Äpplen och äppelträd förekommer i talesätt, myter, sagor, visor, konst och litteratur från nästan hela världen. Äpplet har symboliserat bland annat kunskap, fruktsamhet och makt.

I Sverige är äpple den näst populäraste frukten efter banan. Äpplen är goda att äta som de är men kan även pressas till juice eller must, kokas till mos och användas till både bakning och matlagning, för att bara nämna några exempel.

Äpplet är rikt på hälsosamma ämnen

Äpple är inte bara gott, det är också nyttigt. De flesta har nog hört det engelska talesättet ”ett äpple om dagen håller doktorn borta”. Här säger vi ”ett äpple om dagen är bra för magen”. Äpple innehåller C-vitamin, K-vitamin och kalium. Det är också rikt på fibrerna pektin och cellulosa, fenoler och många andra bioaktiva ämnen inklusive quercetin.

I större delen av västvärlden är äpple den största källan till kostbaserade fenoler och polyfenoler. Dessutom är en mycket hög andel av dessa i just äpple lättillgängliga för kroppen [1]. Många av ämnena i äpple samverkar och fungerar som antioxidanter, motverkar inflammation och gynnar en frisk tarmflora.

Riskfaktorer för sjukdom motverkas av äpple

Låggradig inflammation och oxidativ stress kan ha pådrivande effekt på varandra. På sikt kan resultatet bli hjärt-kärlsjukdom, cancer, för tidigt åldrande och andra så kallade kroniska sjukdomar. Äpplen har i flera studier kopplats till minskad risk för sådana sjukdomar [1].

En av riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom är rubbad blodfettssammansättning. I en studie åt deltagarna två torkade äpplen om dagen. Efter 6 månader var det ”onda” LDL-kolesterolet 24 % lägre och totalkolesterolet 13 % lägre jämfört med vid studiens start. Det ”goda” HDL-kolesterolet ökade också, vilket förbättrade balansen mellan blodfetterna [2].

En frisk tarmflora stärker hela kroppen

En välfungerande tarmflora minskar risken för en mängd sjukdomar. Pektin bryts delvis ner i tunntarmen och kan bidra till bättre blodfettssammansättning [3]. Polyfenoler med stora molekyler samt vissa fibrer tar sig osmälta genom mag-tarmkanalen fram till tjocktarmen. Där omvandlar tarmfloran polyfenolerna till lättillgängliga och bioaktiva ämnen samt fibrerna till kortkedjiga fettsyror. Dessa fettsyror har många goda effekter och fungerar antiinflammatoriskt på flera sätt [4].

Samtidigt gynnas tarmflorans nyttiga mikroorganismer av dessa ämnen, och sammansättningen av tarmfloran förbättras. En frisk och välbalanserad tarmflora stärker tarmbarriären som skyddar mot skadliga ämnen och mikroorganismer samtidigt som den tar upp näring från kosten. På så sätt påverkas ämnesomsättningen och hälsan positivt [5].

 

Källor:
[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15140261/
[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22818725/
[3] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0271531705807705
[4] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26016654/
[5] http://www.fysiomedia.se/2017/09/08/