Äpple gör gott i mage och tarm

Hand håller i ett äpple - äpple är bra för mage och tarm

I äpplen finns ämnen som gynnar tarmfloran, men de innehåller också egna nyttiga bakterier. Sammantaget gör det att äpple är bra för hälsan.

Förutom att äpplen innehåller hälsosamma polyfenoler och andra ämnen är de en källa till olika typer av fibrer. Polyfenoler med stora molekyler och vissa fibrer tar sig osmälta genom mag-tarmkanalen fram till tjocktarmen. Där kan tarmflorans nyttiga bakterier omvandla dem till lättillgängliga och bioaktiva ämnen. Samtidigt gynnas dessa bakterier och de ökar i antal. Därmed förbättras också tarmflorans sammansättning. Samspelet mellan tarmar och lever påverkas positivt vilket är bra även för ämnesomsättningen och hälsan.

Fettsyror bildas av fibrer

De lösliga fibrerna i äpple omvandlas av tarmfloran till kortkedjiga fettsyror. Dessa fettsyror kan binda till receptorer på våra immunceller och på så sätt minska inflammation. De påverkar också en antiinflammatorisk typ av ämnet interleukin positivt. Därigenom minskar risken för många kroniska sjukdomar. Tack vare de lösliga fibrerna blir tarmbarriären starkare, antalet skadliga bakterier som tar sig igenom tarmväggen minskar och immunaktiveringen blir lägre.

Äpplets goda bakterier

Ett äpple innehåller också bakterier som vi får i oss när vi äter det. Vissa av dessa hjälper till att bevara en hälsosam tarmflora. Ett vanligt äpple, inklusive kärnorna, innehåller mer än 100 miljoner bakterier, och ekologiska äpplen har en större mångfald av olika bakterier enligt en österrikisk studie.

 

Källor:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26016654
http://www.fysiomedia.se/2017/09/08/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31396172