Äpplets klorogensyra gör nytta

Ett äpple i äppelträd - klorogensyra i äpple motverkar tumörer och ämnesomsättningsstörningar, dessutom är det bra för tarmfloran.

Ett av alla nyttiga ämnen i äpple är klorogensyra. Det kan motverka många sjukdomar som har en koppling till oxidativ stress och inflammation. Klorogensyra är också bra för tarmfloran.

Äpple innehåller flera ämnen som är kända för att motverka olika så kallade välfärdssjukdomar. Några av dessa ämnen är quercetin, katechin, phlorizin och klorogensyra.

Intresset för fenolsyror ökar bland hälsomedvetna. En av dessa fenolsyror är klorogensyra som har flera positiva biologiska effekter. Ämnet finns i bland annat äpplen och kaffebönor.

Motverkar välfärdssjukdomar

Klorogensyra har antioxidativa egenskaper och är särskilt effektiv mot en viss fri radikal som kopplas till tumörtillväxt och cancer. Ämnet tros därför kunna skydda mot sådana sjukdomar. Man har också sett effekter som påverkar glukos- och fettomsättningen positivt och hämmar inflammation. Därigenom motverkas bland annat typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdomar, neurodegenerativa sjukdomar, cancer och högt blodtryck.

Bra för tarmfloran

Äpplets klorogensyra gynnar en frisk tarmflora. En del av klorogensyran som intas omvandlas av tarmens mikroorganismer till benzoesyra och sedan vidare till hippursyra i urinen. Hippursyra bildas också i levern. Detta ämne, i sin tur, har kopplats till antibakteriella effekter mot skadliga bakterier.

Skyddar andra antioxidanter

En intressant egenskap hos klorogensyran är att den verkar kunna motverka nedbrytning av antocyaniner som har antioxidativa egenskaper. Blå och röda bär är rika på antocyaniner, och att blanda syrliga bärjuicer med naturligt söt äppeljuice kan därför vara inte bara gott utan också nyttigt.

 

Källor:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15140261
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35975861
https://www.mdpi.com/1420-3049/22/3/358