Ett äpple om dagen är bra för magen

Äppeljuice i glas och äpplen på ett bord i trädgården - äpplenas fenolföreningar gör nytta i magen och hela kroppen.

Äpplets fenolföreningar har positiva hälsoeffekter och skyddar mage och tarmar på sin väg genom matsmältningssystemet.

Äpple är en populär frukt som uppskattas för sin goda smak samtidigt som dess ämnen kan skydda mot välfärdssjukdomar. I äpple finns näringsämnen och fibrer men också andra bioaktiva ämnen, som fenolföreningar. Många av ämnena i äpple samverkar och fungerar som antioxidanter, motverkar inflammation och gynnar en frisk tarmflora.

Vägen genom mage och tarmar

Fenolföreningar som vi får i oss med mat och dryck används och omvandlas på vägen genom matsmältningssystemet. Från tarmarna tas ämnen upp i blodet och transporteras ut till kroppens organ och celler.

Äpplets ursprungliga fenolföreningar är i stort sett oförändrade när de kommer från magsäcken till tunntarmen. I tunntarmen förblir vissa ämnen oförändrade medan andra bryts ner till både kända och okända ämnen beroende på pH-värde och enzymer. En del ämnen används i tarmceller eller i levern som bildar metaboliter, varav vissa hamnar i tunntarmen.

Blandningen av ursprungliga och omvandlade fenolföreningar samt metaboliterna från tunntarmen kommer sedan till tjocktarmen. Hit kommer också olösta fragment från äpplet med ursprungliga fenolföreningar som nu kan lösas ut av enzymer från tarmbakterier och tarmceller. I tjocktarmen använder bakterierna en del av ämnena och bildar nya ämnen som i sin tur kan tas upp av tarmcellerna.

Positiva hälsoeffekter av äpple

Äpplets fenolföreningar skyddar mot de skador som kan uppstå i både magsäck, tunntarm och tjocktarm av NSAID-läkemedel. Ämnena skyddar mot magsår och infektioner av bakterien Helicobacter pylori i magsäcken. I tunntarmen kan de motverka högt blodsockervärde och stärka tarmens skyddande barriär. En viktig funktion äpplets ämnen har i tjocktarmen är att påverka tarmflorans sammansättning på ett positivt sätt. Dessutom skyddar de mot ulcerös kolit och tjocktarmscancer samt stärker tarmbarriären och det skyddande slemskiktet.

Förutom fenolföreningarna har även äpplets fibrer, pektin och polysackarider goda effekter på mage och tarm, och dessa ämnen kan också samverka för en god hälsa.

 

Källa: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38338313