Vid diabetes typ 2 och högt blodsocker riskerar blodkärlen att skadas. Åderförfettning och många andra komplikationer uppstår då. Äpplets floretin kan motverkar detta genom att påverka olika biologiska processer.
Äpple är rikt på polyfenoler och andra hälsosamma ämnen. En av dessa polyfenoler är floretin som hör till undergruppen flavonoiderna.
Floretin används i vissa hudkrämer för att minska pigmentförändringar, bland annat. Men om man äter äpplen eller dricker äppeljuice kan man dra nytta av dess floretin även invärtes. Forskare har intresserat sig för floretinets förmåga att skydda mot följdeffekter av diabetes typ 2. Vanligast är sjukdomar i blodkärlen.
AGE kan orsaka åderförfettning
Vid högt blodsocker kan det bildas dysfunktionella proteiner – AGE – som ansamlas i blod och vissa vävnader i kroppen. De spelar en betydelsefull roll vid diabetesorsakade skador på ögon, nervceller, njurar, hjärta och blodkärl. AGE orsakar oxidativ stress och inflammation, och startar en process som förändrar blodkärlens innerskikt. Denna förändring gör att åderförfettning utvecklas och blodproppar kan bildas.
Floretin från äpple skyddar blodkärlen
Forskningsstudier har visat att floretin kan motverka de skador på blodkärlen som diabetes typ 2 kan orsaka. Floretin hämmar den negativa processen orsakad av AGE och skyddar på så sätt blodkärlen.
Floretin kan också påverka flera mekanismer kopplade till glukostransport och insulinkänslighet positivt. Det är viktigt vid diabetes typ 2 och kan förebygga vanliga komplikationer i både större och mindre blodkärl.
Källor:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38243397
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29885110
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35381340